Nikt z nas nie lubi chorować, dlatego warto pomyśleć o wprowadzeniu do swojej diety produktów, które pomogą podnieść odporność i uniknąć infekcji. Co jeść, aby być zdrowym? I to teraz, a nie jesienią. Specjalnie dla allecco.pl radzi Wanda Baltaza, dietetyczka.
Kochani, każdego dnia powinniśmy pamiętać o regularnym jedzeniu zdrowych i urozmaiconych posiłków, dopasowanych do naszej płci, wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Dodatkowo warto już teraz zadbać, aby w Waszym menu znalazło się to, co wzmocni odporność i doda siły organizmowi, gdy przyjdzie jesień.
Co warto jeść, by nie chorować?
Po pierwsze: produkty bogate w witaminę C, która jest niezbędna, by bronić organizm przed bakteriami i wirusami, działa stymulująco, łagodzi objawy osłabienia lub przeziębienia, wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych, a ponadto jej obecność w posiłku zwiększa przyswajanie z niego żelaza. Dobrymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, papryka czerwona, szpinak, porzeczki, cytrusy i kiwi, ale również cebula
Po drugie, produkty zawierające antyoksydanty, czyli cząsteczki, które spowalniają procesy starzenia komórek, a także uczestniczą w zwalczaniu wolnych rodników. Są to: witaminy C, A i E. Witaminę E , która jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, znajdziemy m.in. w olejach roślinnych i produktach zbożowych z pełnego przemiału. Z kolei witaminę A możemy dostarczać z produktów mlecznych, jaj, ale również - w postaci beta-karotenu - z pomarańczowych i czerwonych warzyw, np. marchwi czy botwinki.
Po trzecie, probiotyki, czyli kultury bakterii zawarte w produktach nabiałowych, np.: jogurcie, kefirze i maślance oraz w kiszonkach. Oprócz regulowania pracy przewodu pokarmowego, podnoszą one naszą odporność. Kiszona kapusta i ogórki powinny być częstym dodatkiem do obiadów!
Po czwarte, czosnek, który dzięki zawartości allicyny, flawonoidów i witamin ma właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze.
Po piąte, produkty obfitujące w składniki mineralne, przede wszystkim cynk i selen, które łagodzą i skracają przebieg przeziębienia. Zawierają je produkty zbożowe, orzechy, pestki i nasiona, chude mięso, ryby oraz jaja, a także nasiona roślin strączkowych.
Po szóste, miód, zwłaszcza lipowy, wielokwiatowy oraz spadziowy, bo ma działanie bakteriobójcze. Codziennie możemy dodawać jedną łyżkę (nie więcej!) np.: do owsianki, musli albo jogurtu.
Moi Drodzy, pamiętajcie także o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów (minimum 1,5 - 2 litry dziennie), najlepiej wody mineralnej, naturalnych soków i herbat ziołowych. Polecam też napary z melisy czy mięty, ale także bardzo dobre źródło antyoksydantów, czyli sok z aronii, który możemy pić na ciepło lub dodawać go do herbaty. Warto także delektować się kakao, szczególnie z dodatkiem rozgrzewających przypraw, jak cynamon i imbir. Taki napój na pewno poprawi nasze samopoczucie i zwiększy odporność! Na zdrowie!
Pozdrawiam Czytelników allecco.pl - Wanda Baltaza, dietetyczka