OpisNasiona lnu zawierają:
substancje śluzowate dzialające osłonowo na przewód pokarmowy,
białka dostarczające aminokwasów egzogennych,
lignany przyczyniające się do eliminacji wolnych rodników,
błonnik wspomagający utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Zalecana porcjaJedna łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody i zamieszać. Odstawić na kilka minut, często mieszając do uzyskania śluzowatej konsystencji. Tak przygotowany len można spożywać 2-3 razy dziennie. Najlepszy efekt uzyskuje się przy spożyciu na około pół godziny przed posiłkiem. W celu poprawienia smaku można zastosować dodatek mleka, owoców, soków owocowych, miodu, cukru, soli. Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do domowych wypieków, zup, sosów i płatków śniadaniowych.
SkładMielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.
Wartość odżżywcza w 100g produktu:Wartość energetyczna: 1605kJ
Błonnik 9,9g
Białko 35g
Węglowodany 34g
w tym cukry 3,7g
Tłuszcz 12g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,7g
Sód 0,03g