Jakie zioła najlepiej nas orzeźwią latem? Poznajcie kilka przepisów na smaczne herbaty ziołowe. Podpowiada ekspert allecco.pl.
W czasie gorących dni często czujemy pragnienie. Niestety, wielu z nas, aby je zaspokoić, wybiera słodkie, gazowane napoje z konserwantami i innymi dodatkami. A tymczasem pod ręką mamy zdrową alternatywę – napoje ziołowe.
Niebezpieczne upały
Wysokie temperatury, szczególnie jeśli utrzymują się dłuższy czas, nie działają korzystnie na nasz organizm. Co roku wiele osób umiera z powodu związanych z gorącem przypadłości.
Szczególnie wrażliwe na upały są osoby starsze, otyłe, małe dzieci, osoby przewlekle chore, np. na cukrzycę, choroby dróg oddechowych czy choroby układu krążenia. Jednak większość z nas, nawet osoby młode i w pełni zdrowe, w czasie gorących dni nie czują się najlepiej. Warto więc pamiętać o kilku zasadach podczas upałów, aby nasz organizm się nie przegrzał.
O czym warto pamiętać podczas upałów?
Przede wszystkim, o ile jest taka możliwość, dobrze byłoby zrezygnować z aktywności na powietrzu w godzinach największego nasłonecznienia. Lepiej iść na zakupy lub spacer, kiedy na zewnątrz będzie chłodniej. Podstawą w czasie lata jest nawadnianie organizmu. Należy pić więcej niż zwykle i nie czekać na uczucie pragnienia. Najlepiej starać się zawsze mieć przy sobie wodę lub inny napój i regularnie w ciągu całego dnia dbać o nawadnianie.
Aby mniej odczuwać upały trzeba też zadbać o właściwy ubiór – powinien być lekki i przewiewny. Nie zapominajmy też o okularach przeciwsłonecznych i nakryciu głowy. Wychodząc z domu starajmy się przebywać jak najwięcej w cieniu. Odpowiednia dieta również pomoże nam ochłodzić ciało – podstawą są lekkie posiłki, bogate w warzywa i owoce. Pomocny jest też chłodny prysznic lub kąpiel.
Aby ochłodzić nasz organizm, a jednocześnie poczuć przyjemne orzeźwienie, warto pomyśleć o herbatach ziołowych. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie chcą pić gazowanych napojów z ogromną ilością cukru, a także dla tych, które nie przepadają za samą wodą.
Zioła na lato
Niektóre zioła są szczególnie pomocne podczas upalnych dni. Nie tylko ochłodzą, orzeźwią, ale część z nich także hamuje nadmierne pocenie i ma wiele innych, korzystnych dla nas właściwości. Przygotowując więc drinki z ziołami i inne napoje, warto pamiętać przede wszystkim o takich ziołach jak:
- Hibiskus – cudownie smakuje, obniża temperaturę ciała i oczyszcza organizm;
- Szałwia – zmniejsza potliwość, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie; (kobiety karmiące piersią powinny jednak na nią uważać, ponieważ hamuje laktację);
- Dzika róża – niezwykle bogata w witaminę C i inne antyoksydanty, ochładza organizm;
- Mięta – prawie każdy zna jej orzeźwiające działanie i wszechstronne właściwości – stosowana jest m.in. przy problemach żołądkowych, nudnościach, bólach głowy;
- Melisa – poprawia trawienie, uspokaja, orzeźwia.
Z wymienionych składników można przygotowywać tradycyjne smaczne herbaty ziołowe, ale można je również wykorzystać przyrządzając drinki z ziołami lub lemoniady. Poniżej kilka przepisów na pyszne napoje ziołowe.
Mrożona herbata hibiskusowa - przepis
Składniki:
- mała łyżeczka mięty pieprzowej
- mała łyżeczka skórki pomarańczowej
- mała łyżeczka owoców dzikiej róży
- 2 łyżeczki hibiskusa
- 500 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy razem i zalewamy wodą. Taki susz można zalać zimną wodą i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Dzięki „parzeniu na zimno” herbata będzie miała łagodniejszy smak, pozbawiony charakterystycznej goryczki, a dodatkowo zachowa więcej witamin wrażliwych na wysoką temperaturę.
Taką herbatkę hibiskusową można też przygotować tradycyjnie – zalać gorącą wodą i poczekać aż ostygnie. Po przygotowaniu napój można dosłodzić miodem według własnych preferencji i dodać kilka kostek lodu.
Wskazówka: Zamiast wymienionych powyżej składników, można wykorzystać już gotowy susz – Herbaciany Ogród – Dzika Róża.
Miętowo - brzoskwiniowa herbata mrożona - przepis
Składniki:
Wykonanie:
Aby przygotować puree z brzoskwiń, należy dokładnie je umyć i bez obierania zblendować na gładką masę, dosładzając w razie potrzeby. Następnie miętę pieprzową zalewamy wodą i po ok. 5 minutach dodajemy brzoskwiniowe puree. Można dołożyć kilka kostek lodu.
Truskawkowy napój z melisą - przepis
Składniki:
- 15-20 świeżych truskawek
- kilka listków melisy lub bazylii
- 500 ml wody
Wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Dodajemy umyte listki melisy lub bazylii i całość zalewamy wodą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Lemoniada ziołowa - przepis
Składniki:
- 6 cytryn
- ½ szklanki miodu
- 2 litry wody
- ½ szklanki mięty pieprzowej
- ½ szklanki koperku
- 3-4 gałązki rozmarynu
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej miód. Kiedy zupełnie się rozpuści, zestawiamy z ognia i czekamy aż się ostudzi. Myjemy dokładnie cytryny i następnie rolujemy kilka razy na blacie, aby wycisnąć z nich więcej soku. Usuwamy pestki i wyciskamy sok do wcześniej wystudzonej wody z miodem. Na koniec dodajemy zioła i wstawiamy lemoniadę do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Masz pytanie, napisz: farmaceuta@allecco.pl