Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
Opis
NESTLE Sinlac to bezglutenowy produkt zbożowy, który polecany jest w diecie eliminacyjnej. Pomaga także w rozszerzaniu diety niemowląt po 4. miesiącu. życia. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Dostarcza odpowiednią ilość białka, witamin oraz składników mineralnych potrzebnych dzieciom do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Łączy w sobie zalety chleba świętojańskiego i ryżu.
NESTLE Sinlac pomaga urozmaicać posiłki dzieci na diecie wykluczającej mleko, laktozę, gluten oraz soję.
Dawkowanie
Niemowlęta po 4. miesiącu życia - 1 posiłek w ciągu dnia:
w 125 ml wody rozpuść 40 g (4 łyżki stołowe) preparatu NESTLE Sinlac.
Niemowlęta po 6. miesiącu życia - od 1 do 2* posiłków w ciągu dnia:
w 150 ml wody rozpuść 50 g (5 łyżek stołowych) preparatu NESTLE Sinlac.
*po konsultacji z lekarzem
Przed przygotowaniem posiłku wodę należy doprowadźić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Temperatura wody nie może być wyższa niż 40°C. Preparat powinien być podawany łyżeczką.
Działanie
Chleb świętojański - roślina strączkowa naturalnie wolna od glutenu. Stanowi doskonałe źródło białka i składników mineralnych.
Ryż - lekkostrawny, bezglutenowy składnik. Idealny składnik pierwszych stałych posiłków.
Skład
mąka ryżowa (68%), mączka chleba świętojańskiego (16%), sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), składniki mineralne (węglan wapnia, fumaran żelaza (II), siarczan cynku, jodek potasu), stabilizator (fosforany sodu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), witaminy (C, niacyna, E, B1, kwas pantotenowy, A, B6, B2, biotyna, kwas foliowy, D, B12), kultury bakterii Bifidobacterium lactis.
Zawartość w 100g produktu:Witaminy:- witamina A 430 µg
- witamina D 5,1 µg
- witamina E mg 3,8 mg
- witamina C 60 mg
- tiamina (wit. B1) 0,9 mg
- ryboflawina (wit. B2) 0,5 mg
- niacyna 3 mg
- witamina B6 0,3 mg
- kwas foliowy 15,4 µg
- witamina B12 µg 0,85 µg
- biotyna 17 µg
- kwas pantotenowy 0,8 mg
Minerały:- sód 135 mg
- wapń 465 mg
- żelazo 8 mg
- cynk 6 mg
- jod 50 µg
Wartość energetyczna 1789 kJ/ 424 kcal
Tłuszcz 10 g (w tym kwasy tłuszczowe 0,8 g)
Węglowodany 69 g (w tym cukry 18 g)
Błonnik 2,5 g
Białko 13,3 g
Sól 0,34 g