OpisProdukt przeznaczony jest do stosowania w celu suplementacji witaminy K2. Szczególnie polecany u kobiet w okresie okołomenopauzalnym i w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
DawkowanieDorosłym zaleca się stosowanie 1 tabletki dziennie podczas posiłków.
DziałaniePreparat ma postać tabletek przeznaczonych do stosowania doustnego. W jego skład wchodzi witamina K2 uzyskiwana z natto, tradycyjnego japońskiego sfermentowanego produktu soi. Składnik ten uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi oraz enzymatycznej karboksylacji białek we wszystkie tkankach. Co więcej przyczynia się do odpowiedniej dystrybucji jonów wapnia i uregulowania syntezy i rozpadu tkanki kostnej. Dzięki tym właściwościom witamina K2 skutecznie chroni przed objawami osteoporozy i utratą gęstości kości oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Badania potwierdzają że naturalna witamina K2 jako suplement diety jest znacznie bardziej efektywna w porównaniu do syntetycznej witaminy K1 w kilku ważnych aspektach:
z powodu lepszego wchłaniania,
wyższej przyswajalności,
oraz znacznie wyższego poziomu we krwi.
Składemulgator - celuloza mikrokrystaliczna, substancja wiążąca – fosforan
wapnia, Kinon™ (menachinon-7/ witamina K2 otrzymywana z soi przez
fermentacje), stabilizator - sól sodowa karboksymetylocelulozy
usieciowana, substancje przeciwzbrylajace - roślinny stearynian magnezu,
talk i dwutlenek krzemu.
Składnik |
1 tabletka (0,4 g) |
RWS* |
Witamina K2 |
75 mcg |
100 |
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.