OpisJoy Day Topinambur to bezalkoholowy, probiotyczny koncentrat napoju z fermentacji ziołowo-owocowej zalecany do stosowania jako element codziennej diety.
DawkowanieDorośli powinni przyjmować 10 do 15 ml preparatu (2-3 łyżeczki), 3 razy dziennie rozcieńczone z ok. 100 ml wody lub z dowolnym napojem.
Dzieci powyżej 3. roku życia powinny spożywać 5 ml (1 łyżeczka), 3 razy dziennie rozcieńczone z 50 ml wody lub dowolnym napojem.
Przed otwarciem butelki zawartość lekko wstrząsnąć.
Produkt najlepiej spożywać w trakcie posiłku.
DziałanieNapój Joy Topinambur wytwarzany jest na drodze kaskadowego procesu fermentacji bezmlecznych składników roślinnych i probiotycznej flory bakteryjnej. Koncentrat napoju zawiera probiotyczne, żywe szczepy kompleksu symbiotycznych bakterii z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium zasilających Joy Day Bio swymi prozdrowotnymi metabolitami takimi jak witaminy, minerały, kwasy organiczne i antyoksydanty. Zawarte w preparacie szczepy bakterii cechuje odpowiednia witalność. Preparat wykazuje pozytywny wpływ na skład flory jelitowej, a tym samym na dobre trawienie i zdrowie całego organizmu. Zawarte w nim probiotyki wykazują działanie antyoksydacyjne chroniąc organizm przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego i wolnych rodników. Wspomagają również prawidłowe i efektywne funkcjonowanie układu immunologicznego - zwalczają mikroorganizmy chorobotwórcze zapobiegając róznorodnym infekcjom i schorzeniom. Topinambur (słonecznik bulwiasty) jest rośliną, której bulwa zawiera nawet do 17 proc. inuliny - substancji, która w organizmie zmienia się we fruktozę, która jest dobrze tolerowana przez diabetyków. Inulina redukuje poziom "złego" cholesterolu LDL w organizmie, a tym samym przeciwdziała powstawaniu miażdżycy. Topinambur, m.in. dzięki znacznej zawartości potasu, doadatkowo reguluje ciśnienie tętnicze. Co więcej, inulina, w połączeniu z pektynami i błonnikiem, działa oczyszczająco - wiąże szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie. Topinambur zatem bierze też udział w detoksykacji organizmu. Napój ma świeży ziołowo-owocowy aromat i naturalny, kwaskowo orzeźwiający smak. Nie zawiera glutenu, cukru ani substancji słodzących. Nieklarowany i niepasteryzowany. Może być stosowany przez diabetyków i w diecie bezglutenowej.
SkładKompleks żywych szczepów bakterii probiotycznych (66,7%) w tym: (Lactobacillus casei LMG P-17504; L. plantarum LMG P-21020 i LMG P-21021; L. delbrueckii ssp. bulgaricus LMG P-21905; L. acidophilus LMG P-21904; L. rhamnosus LMG P-21380, LMG P-23699 i DSM 16605; L. fermentum; L. lactis; Bifidobacterium breve LMG P-17500 i LMG P-17501; B. animals ssp. lactis LMG P-17502; B. longum DSM 16603; Streptococcus thermophilus LMG P-21908 i LMG P-17225), ekstrakt procesu fermentacji warzyw w tym: bulw topinambura, korzeni marchwi i pasternaka.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.