Spis treści
- Opis
- Dawkowanie
- Działanie
- Skład
Opis
Uzupełnienie diety w składniki zawarte w produkcie.
Dawkowanie
Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
Dodać 200 ml wody lub innego napoju i wymieszać.
Uwaga - należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.
Działanie
Jest to preparat jednoskładnikowy, zawiera wyłącznie młodziwo krowie (tzw. siarę).
Siara jak wiadomo jest mlekiem najwcześniejszej fazy, tworzącym się tuż po porodzie.
Ma wspaniałe właściwości prozdrowotne.
Składniki w nim zawarte mają zapewnić wykształcenie prawidłowej odporności u niemowlęcia i wzmocnić barierę immunologiczną jelit, poprzez pobudzenie namnażania naturalnej flory bakteryjnej.
W siarze występuje niewielka ilość laktozy w porównaniu do mleka późniejszego.
Jest to ilość niezbędna do zaspokojenia potrzeb energetycznych dla pracujących narządów, oraz aktywności i składu mikroflory jelitowej nowo narodzonego organizmu (laktoza jest rozkładana do kwasu mlekowego).
Ilość cukru mlecznego w siarze pozyskiwanej maksymalnie do 16 godzin po porodzie, jest tak niewielka, że nie powinna wywoływać reakcji niepożądanych nawet u osób z nietolerancja laktozy.
W siarze mleka krowiego znajduje się duża ilość składników mineralnych jak potas, fosfor, magnez, wapń i sód oraz witaminy A, B1, B2, B6, C i E.
Poza tym zawiera wiele cennych enzymów, białek, kwasów tłuszczowych oraz immunoglobuliny klasy IgG, IgM, IgA, IgE, IgD a także PRP (prolinę), lizozym, laktoferyny oraz laktoperoksydazy, jest też źródłem 19 aminokwasów egzogennych.
Immunoglobuliny to białka wytwarzane przez limfocyty B w procesie tzw. humoralnej odpowiedzi immunologicznej.
Posiadają nietypową umiejętność rozpoznawania patogennych antygenów bakteryjnych lub grzybiczych.
Dzięki temu uruchomione zostają procesy fagocytozy (degradacji).
W ten sposób pobudzane są reakcje obronne organizmu oraz neutralizacja toksyn i wirusów.
Lizozym ma właściwości bakteriobójcze, nabiera mocy w obecności immunoglobulin i laktoperystazy, z która tworzy unikalny kompleks anty bakteryjny.
Dostaje się on do wnętrza bakterii, powodując rozpad bakterii gram-dodatnich.
Laktoperoksydaza wykazuje silne właściwości bakteriobójcze na bakterie Gram-dodatnie i ma działanie bakteriostatycznie na bakterie Gram-ujemne, również niektóre wirusy są wrażliwe na działanie tej frakcji białkowej.
W celu zwiększenia odpowiedzi immunologicznej w przebiegu infekcji, wchodzi w reakcję z laktoferyną.
Laktoferyna jest białkiem z rodziny transferyn, ułatwia przechodzenie żelaza przez błonę śluzową jelita, poza tym wiąże je w taki sposób aby nie były dostępne dla bakterii.
Uczestniczy w fagocytozie drobnoustrojów oraz nasila odpowiedź immunologiczną.
Skład
Produkt zawiera 1 porcja (0,6 g) % RWS
Kolostrum
600 mg *
% RWS – Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.