Wokół biegunki, a szczególnie na temat jej zapobiegania i leczenia, powstało wiele opowieści. Rozwiewamy mity, podpowiadamy, jak pozbyć się uciążliwego problemu oraz kiedy koniecznie trzeba zgłosić się do szpitala. Specjalnie dla allecco.pl radzi lek. med. Dagmara Wajs.
Zatrucia pokarmowe: jak ich uniknąć
- Przyczyny zatruć pokarmowych
- Uwaga na wodę i lód!
- Flora bakteryjna
Wakacyjne zatrucia pokarmowe najczęściej są spowodowane spożyciem jedzenia lub picia zawierającego szkodliwe dla turysty bakterie. Jak uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek na urlopie – radzi ekspert allecco.pl.
Urlop i zagraniczne wycieczki to idealna okazja, żeby spróbować smakołyków z różnych zakątków świata: kuszą pięknym wyglądem i zapachem tak, że trudno się powstrzymać od jedzenia! Niestety, obce smaki mogą się okazać dla nas zgubne. Nie tylko dlatego, że jakaś potrawa nie przypadnie nam do gustu. Zatrucie pokarmowe w czasie wakacji jest tak samo nieprzyjemne, co częste, więc warto wiedzieć, jak się przed nim uchronić.
Przyczyny zatruć pokarmowych
Przede wszystkim najważniejsze jest przestrzeganie zasad higieny! Zatrucia pokarmowe najczęściej są spowodowane spożyciem jedzenia lub picia zawierającego szkodliwe dla turysty bakterie. Należy na to uważać zwłaszcza w rejonach o słabych warunkach sanitarnych – czyli na przykład mających trudności z dostępem do czystej, bieżącej wody czy kanalizacji. W związku z tym powinniśmy dbać o umycie rąk przed jedzeniem i po każdej wizycie w toalecie.
Sam sposób przygotowania posiłku również ma znaczenie: obowiązuje tu zasada „ugotuj, zaparz, obierz albo zapomnij”. Krótko mówiąc, lepiej unikać owoców, warzyw a także innych produktów spożywczych w ich surowej, niepoddanej obróbce termicznej formie. Warto też upewnić się, że każdy składnik posiłku był wcześniej dokładnie umyty i obrany ze skórki (o ile to możliwe), a samo danie czy przekąska nie były przechowywane zbyt długo po przygotowaniu.
Uwaga na wodę i lód!
Równie czujnym należy być przy spożywaniu napojów. Zaleca się picie wyłącznie butelkowanych płynów. Tylko one bowiem przechodzą z pozytywnym wynikiem liczne kontrole czystości i składu, czego nie możemy być pewni co do wody z kranu.
Uwaga! Należy także unikać lodu nieznanego pochodzenia! Podobnie uważni powinniśmy być również podczas mycia zębów – tutaj również zaleca się używanie butelkowanej wody, by przez przypadek nie połknąć wody z kranu, która może okazać się zakażona bakteriami i popsuć nam cały wyjazd.
Flora bakteryjna
Ważną kwestią jest też to, że każdy z nas ma w jelitach florę bakteryjną charakterystyczną dla siebie i dla miejsca, w którym mieszkamy. Wyjazd w inne rejony świata może oznaczać, że nasze jelita nie potrafią poradzić sobie z bakteriami, które są niemal zupełnie nieszkodliwe dla tubylców – i oczywiście odwrotnie. W związku z tym, to, że miejscowej ludności nie nękają przykre dolegliwości pokarmowe, nie oznacza, że nas to nie spotka. Podobnie zresztą ma się to do doświadczeń znajomych: to, że nasza koleżanka w czasie wyjazdu w to samo miejsce co my, nie cierpiała z powodu zatrucia pokarmowego (nawet jeśli nie stosowała się do wyżej wymienionych zasad), nie znaczy automatycznie, że i nas te dolegliwości ominą.
Zrozumiałe jest, że w czasie wyjazdu chcemy wypoczywać i cieszyć się otoczeniem, a nie pilnować procesu przygotowywania posiłków i myć co chwila rąk, ale – jak to mówią: lepiej zapobiegać niż leczyć. I zapamiętać wakacje jako beztroski czas spędzony na leżakowaniu lub zwiedzaniu niż na cierpieniu w toalecie.
Życzę zdrowia!
Uwaga, artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Wróć do czytelni