Biocanto Portal
Allecco Sp. z o.o.
Rejestracja / LogowanieZaloguj się
  • Strefa Biocanto
  • Poradniki
Koszyk 0,00 zł
  • Strefa Biocanto
  • Poradniki
32 744 35 62 info@allecco.pl
Allecco Sp. z o.o.
Koszyk 0,00 zł
Rejestracja / LogowanieZaloguj się
  • ZDROWIE I CHOROBY
    • Ból
    • Przeziębienie i grypa
    • Alergia i Astma
    • Cukrzyca
    • Serce i krążenie
    • Układ pokarmowy
    • Układ oddechowy
    • Układ nerwowy
    • Układ ruchu
    • Układ hormonalny
    • Układ moczowo-płciowy
    • Objawy chorób
    • Wyniki badań
  • MAMA I DZIECKO
    • Przygotowanie do ciąży
    • Ciąża i poród
    • Po porodzie
    • Zdrowie i dieta dziecka
    • Pielęgnacja dziecka
  • ZDROWE ODŻYWIANIE
    • Diety
    • Medycyna naturalna
    • Żywienie
    • Suplementacja
    • Zioła i herbaty
  • URODA I PIELĘGNACJA
    • Skóra i włosy
    • Zdrowe kosmetyki
    • Higiena
    • Ochrona przed słońcem
  • SEKS I POTENCJA
  • PORADY EKSPERTÓW
  • Strona główna
  • Zdrowie i choroby
  • Układ pokarmowy
  • Dieta wątrobowa – jak komponować posiłki? Jakich produktów unikać?

Kategorie

  • Leki/Schorzenia
  • Homeopatia i zioła
  • Kosmetyki
  • Mama i dziecko
  • Odchudzanie i dieta
  • Produkty dla sportowców
  • Seks i potencja
  • Sprzęt medyczny
  • Witaminy i minerały
  • Leki na receptę

Filtry

Kategorie

Dieta wątrobowa – jak komponować posiłki? Jakich produktów unikać?

mgr farm. Karina Braja, ekspert allecco.pl
mgr farm. Karina Braja, ekspert allecco.pl
autor artykułu
Data publikacji: 17 Marzec, 2022

Odpowiednia dieta przy schorzeniach wątroby pełni ważną rolę w trakcie jej leczenia. Jak pacjenci mogą wspomóc pracę tego narządu? Które produkty należy wykluczyć z diety? Czy ostre przyprawy rzeczywiście szkodzą wątrobie?

Sprawdź kategorie produktów: Wątroba Trawienie Ból brzucha Zioła Probiotyki
Spis treści:
  1. Kiedy stosować dietę wątrobową?
  2. Dieta wątrobowa - jaki jest jej cel?
  3. Dieta wątrobowa - ogólne zasady
  4. Co wolno jeść na diecie wątrobowej?
  5. Czego nie wolno jeść na diecie wątrobowej?
  6. Dieta wątrobowa - przykładowy jadłospis
  7. Suplementy i zioła w diecie wątrobowej



Kiedy stosować dietę wątrobową?



Wątroba jest największym gruczołem organizmu, znajdującym się po prawej stronie, poniżej przepony. Komórki tego narządu mają duże zdolności do odbudowy i regeneracji. Rola wątroby nie ogranicza się do trawienia tłuszczów, magazynowania energii i syntezy aminokwasów oraz białek. Wątroba wspomaga detoksykację organizmu. Narząd ten odpowiada za metabolizm wielu substancji, hormonów, a także leków. Wątroba gromadzi nie tylko zapasy energii, ale również niektórych witamin i innych składników odżywczych. Neutralizując liczne patogeny chorobotwórcze, wątroba ma swój udział w obronie immunologicznej organizmu. Mimo znacznych zdolności regeneracyjnych, w pewnych sytuacjach mogą one ulec wyczerpaniu. Może się to zdarzyć, jeśli oddziaływanie szkodliwych czynników jest silne lub długotrwałe. Do uszkodzeń wątroby dochodzi np. w wyniku nadużywania alkoholu. Przemiany metaboliczne którym ulega prowadzą do wytworzenia związków, toksycznych dla komórek wątroby. Początkowo pojawia się stłuszczenie wątroby, w następnym etapie zapalenie wątroby, a następnie dochodzi do marskości tego narządu.

Niedożywienie i nadwaga również mogą powodować choroby wątroby. Niektóre wirusy i metale ciężkie prowadzą do stopniowego włóknienia, a w następnej kolejności - marskości narządu. Toksyczne uszkodzenie wątroby może rozwinąć się wskutek przyjmowania leków, w tym również ich przedawkowania. Przy wielu schorzeniach dotyczących wątroby, chorym zaleca się wprowadzenie odpowiedniej diety. Jest ona bardzo ważna wśród pacjentów, którzy zmagają się w takimi stanami jak: marskość wątroby, alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby i zapalenie wątroby. Są to najczęstsze schorzenia wątroby, które dotyczą znacznego odsetka społeczeństwa. Część z nich może mieć przebieg ostry i powodować nagłe osłabienie organizmu, wymioty, nudności, bóle po prawej stronie brzucha, świąd skóry i zaburzenia psychiczne. Inne rozwijają się wiele lat, w trakcie których pozostają pozostają niezauważone przez pacjenta. Dieta wątrobowa może być stosowana również przez chorych, którzy przyjmują leki, które stanowią obciążenie dla wątroby.

dieta-watrobowa

Dieta wątrobowa - jaki jest jej cel?



Przy wielu ostrych i przewlekłych chorobach wątroby konieczne jest wprowadzenie odpowiedniego sposobu odżywiania się. Ma to odciążyć wątrobę i poprawić stan zdrowia pacjenta. Potocznie określany jest on jako "dieta wątrobowa". W niektórych schorzeniach, odpowiednie zalecenia żywieniowe stanowią podstawową formę leczenia, a w innych wspomagają prowadzoną terapię. Należy jednak podkreślić, że w języku medycznym nie ma takiego określenia jak "dieta wątrobowa". Przyjmuje się, że są to pewne ogólne zalecenia żywieniowe dla osób cierpiących na różne choroby wątroby. Szczegółowe zasady diety wątrobowej powinny być ustalane indywidualnie, w oparciu chociażby o stan zdrowia pacjenta i stosowane przez niego leki. W zależności od konkretnej przypadłości, różna będzie zalecana ilość białka na kilogram masy ciała na dobę, a także zalecana ilość kalorii. Choć nie ma więc jednych uniwersalnych zaleceń żywieniowych dla chorych na schorzenia wątroby, są określone pewne ogólne zasady diety wątrobowej, które pacjenci powinni mieć na uwadze.

Odpowiednia dieta ma na celu przede wszystkim ochronę wątroby, odciążenie jej i wzmocnienie jej osłabionych zdolności regeneracyjnych. Przy niektórych schorzeniach konieczne jest zaprzestanie spożywania produktów, które doprowadziły do uszkodzenia komórek wątrobowych. Tak jest np. przy alkoholowym stłuszczeniu wątroby. Dieta ma za zadanie również spowolnienie niekorzystnych procesów, które zachodzą w obrębie tego narządu.



Dieta wątrobowa - ogólne zasady



Żywienie zdrowego człowieka różni się od zaleceń, przygotowanych z myślą o pacjentach cierpiących na schorzenia wątroby. Ogólne zasady, którymi powinni się oni kierować podczas komponowania posiłków to:

  1. Spożycie białka powinno mieścić się w zakresie 1,0-1,2 g/kg. U pacjentów z encefalopatią wątrobową (niewydolność wątroby skutkująca uszkodzeniami neurologicznymi), początkowo może być konieczność zmniejszenia tej ilości do 0,5 g/kilogram masy ciała na dobę.
  2. Tłuszcze warto ograniczyć do ilości 40-60 g na dzień. Warto w jak największym stopniu zastąpić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego przez tłuszcze roślinne.
  3. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany (głównie węglowodany złożone).
  4. Zaleca się całkowitą rezygnację z alkoholu.
  5. Rekomendowane jest rzucenie lub ograniczenie palenia papierosów.Posiłki warto spożywać częściej, ale w mniejszych ilościach. Zalecana ilość posiłków w ciągu dnia to 4-6.
  6. Ważne jest powolne i dokładne przeżuwanie jedzenia.
  7. Spożywanie błonnika w ilości 25 g na dobę. Przy niektórych schorzeniach wątroby konieczne może być ograniczenie spożywania błonnika.
  8. Warzywa i owoce warto spożywać w postaci surowej, ugotowanej lub duszonej bez dodatku tłuszczu.
  9. Zupy warto gotować na wywarach warzywnych.
  10. Aby wspomóc pracę wątroby zaleca się rezygnację lub ograniczenie produktów wysoko przetworzonych, niskiej jakości i z dużą ilością soli.

Poza dietą, dla pacjentów z chorobami wątroby istotne powinno być również utrzymanie odpowiedniej masy ciała oraz regularna aktywność fizyczna.

dieta-watrobowa-przepisy

Co wolno jeść na diecie wątrobowej?



Dieta wątrobowa zakłada spożywanie produktów zdrowych, lekkostrawnych i dobrej jakości. Produkty zalecane to:

  • warzywa, w tym również warzywa strączkowe, brokuły, kalafiory, szpinak, czosnek, marchew, buraki, ogórki i wiele innych. Zielone warzywa liściaste są szczególnie zalecane osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i innych związków, wspierających pracę tego narządu,
  • owoce - warto spożywać dziennie 2 porcje owoców. Mogą to być owoce jagodowe, grapefruity, winogrona, jabłka, avocado, cytryny, banany,
  • produkty zbożowe: pieczywo pszenne, w tym również pieczywo razowe, brązowy ryż, kasza manna, kasza jaglana, kasza kuskus, płatki owsiane,
  • dobrej jakości tłuste i chude ryby morskie, bogate w kwasy omega-3: łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, śledź, pstrąg. Kwasy omega-3 wspomagają funkcjonowanie wątroby, zmniejszają stan zapalny i odkładanie lipidów w organizmie,
  • tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Kontrowersje budzi olej słonecznikowy. Niektóre badania wykazały szkodliwy wpływ jego długotrwałego, regularnego przyjmowania na stan wątroby,
  • orzechy: włoskie, laskowe, migdały,
  • chude mięso,
  • zielona herbata bogata w antyoksydanty, a także herbata owocowa,
  • produkty mleczne - warto pamiętać o spożywaniu ich w odpowiedniej ilości, aby nie przekroczyć zalecanej ilości białka w ciągu doby,
  • kawa, a właściwie zawarte w niej substancje wykazują ochronne działanie w stosunku do komórek wątroby. Kawa zbożowa również może być spożywana przez pacjentów będących na diecie wątrobowej.


Czego nie wolno jeść na diecie wątrobowej?



Nie wszystkie produkty spożywcze wykazują korzystny wpływ na wątrobę i jej pracę. Część z nich obciąża dodatkowo funkcjonowanie tego narządu, a część działa bezpośrednio toksycznie na komórki wątrobowe. Przede wszystkim, pacjenci, u których rozwinęły się schorzenia wątroby lub którzy są na nie bardziej narażeni (np. wskutek stosowania leków obciążających wątrobę), powinni całkowicie zrezygnować z alkoholu. Stłuszczenie wątroby dotyka zdecydowanej większości osób, nadużywających alkoholu. Warto mieć na względzie również fakt, że wątroba u kobiet jest bardziej wrażliwa na działanie alkoholu. Substancja ta może powodować stłuszczenie, zapalenie, a także marskość wątroby. Alkohol w każdej postaci jest więc przeciwwskazany u osób z chorą wątrobą. Inne produkty, które nie są wskazane to:

  • produkty przetworzone, o wysokim indeksie glikemicznym,
  • pokarmy z dużą zawartością cukru i innych substancji słodzących, takich jak p-np. fruktoza i syrop glukozowo-fruktozowy - są one częstymi składnikami napojów gazowanych, napojów dedykowanych sportowcom i napojów owocowych,
  • pieczone lub smażone potrawy ze sporą ilością soli,
  • tłuste wędliny, tłuste mięso wołowe, tłusta wieprzowina,
  • surowe lub częściowo surowe mięso i ryby.


Mocna herbata, kawa, ostre przyprawy, tłuste mleko i wiele warzyw strączkowych są często odradzane pacjentom zmagającym się z chorobami wątroby. Nie ma jednak wiarygodnych danych naukowych, które potwierdzałyby negatywny wpływ tych produktów na wątrobę. Wręcz przeciwnie - zarówno warzywa strączkowe, jak i kawa czy herbata oddziałują korzystnie na stan i pracę tego narządu. Należy natomiast zwracać uwagę na konserwy mięsne i ich skład, a także rozcieńczone soki owocowe które często zawierają niepotrzebne dodatki. Warto unikać też smażenia na sporej ilości tłuszczu. Z tego powodu, chipsy, frytki czy placki ziemniaczane nie są zalecane pacjentom z chorą wątrobą.



Dieta wątrobowa - przykładowy jadłospis



przykladowa-dieta

Dieta wątrobowa nie odstaje mocno od sposobu odżywiania się zalecanego zdrowym osobom. Oparta jest na podstawowych zasadach spożywania zdrowych, zbilansowanych, bogatych pod względem składników odżywczych posiłków. Przykładowy jadłospis dla osób, które chcą wspomóc wątrobę to:

  1. Śniadanie: baton granola z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, orzechami włoskimi, migdałami, rodzynkami, nasionami chia i miodem.
  2. II Śniadanie: sałatka z brokułem, jajkami i pomidorami, skropiona oliwą z oliwek i posypana szczypiorkiem.
  3. Obiad: zupa-krem z dyni, z dodatkiem cebuli, rozmarynu, czosnku i mleka migdałowego.
  4. Podwieczorek: kanapka z chleba razowego z avocado, sałatą, chudą wędliną i papryką.
  5. Kolacja: sałatka z gotowanym kurczakiem, rukolą, cebulą i pomidorami, skropiona oliwą z oliwek i posypana ulubionymi przyprawami.


Jadłospis ten można dowolnie modyfikować tak, aby znajdowały się w nim lubiane i jednocześnie zdrowe dla wątroby pokarmy. Komponowanie posiłków może na początku sprawiać trudność. Stopniowo nabiera się jednak coraz więcej wprawy, a dobieranie odpowiednich produktów staje się coraz łatwiejsze.



Suplementy i zioła w diecie wątrobowej



Chora wątroba powinna być leczona pod kontrolą lekarza. Pacjenci zmagający się z takimi schorzeniami jak ostra niewydolność wątroby, nowotwór wątroby, marskość tego narządu i inne przypadłości nie powinni przyjmować żadnych dodatkowych leków, suplementów ani ziół bez konsultacji z lekarzem. Niektóre rośliny powinny być unikane przez chorych. W tej grupie znajduje się m.in. pieprz metystynowy (kava), ożanka właściwa, glistnik jaskółcze ziele, aloes i żywokost lekarski.

Pracę wątroby wspomaga natomiast ostropest plamisty. Działa on przeciwzapalnie, ogranicza wnikanie substancji szkodliwych i toksycznych do komórek wątroby i wspiera ich regenerację. Stymuluje wytwarzanie żółci i jej transport. Preparaty z ostropestem plamistym można stosować nie tylko przy chorobach wątroby, ale również na okresowe zaburzenia trawienia. Stosowanie ostropestu zależy m.in. od postaci wybranego środka. Wyciąg z tego surowca znajdziemy np. z leku Sylimarol i Lagosa, a także w suplementach Ostropest plamisty Pharmovit i Heparol. Stosowanie zbyt wysokich dawek wyciągu z ostropestu może skutkować nasiloną produkcją enzymów trawiennych. Są pewne przesłanki, mogące świadczyć o tym, że substancje zawarte w mięcie, bazylii, lawendzie, oregano, rozmarynie, cynamonie i imbirze mogą wpływać korzystnie na funkcjonowanie wątroby.

Przy niektórych schorzeniach tego narządy, takich jak np. encefalopatia wątrobowa, dobre efekty może przynieść suplementowanie L-ornityny. Zawarta jest ona m.in. w suplemencie Hepatil i Swanson L-ornityna.

Dieta wątrobowa pomaga zadbać o stan wątroby i wspiera jej pracę. Nie jest restrykcyjna. Wśród jej głównych założeń jest spożywanie zdrowych, lekkostrawnych posiłków, bogatych w witaminy i składniki mineralne, a także unikanie alkoholu. Warto też ograniczyć napoje gazowane oraz przyjmowanie produktów zwierzęcych o wysokiej zawartości tłuszczu i zastępować je w miarę możliwości produktami pochodzenia roślinnego.



autorka-artykułu-Karina-Braja"
Kto dla Was pisze?Nazywam się Dominika Pagacz-Tokarek. Bycie farmaceutą to dla mnie nie tylko zawód, ale przede wszystkim możliwość niesienia pomocy innym w zakresie zdrowia. Aby robić to coraz lepiej, ciągle się uczę i doszkalam. W wolnym czasie czytam książki i układam puzzle. Lubię też aktywnie spędzać czas w gronie rodzinnym.



Piśmiennictwo:

  1. Bahrami A., Teymoori F., et al., Legume intake and risk of nonalcoholic fatty liver disease, Indian J Gastroenterol., 2019, 38 (1), 55-60, doi: 10.1007/s12664-019-00937-8.
  2. Soto-Alarcon S.A., Valenzuela R., Valenzuela A., Videla L.A., Liver Protective Effects of Extra Virgin Olive Oil: Interaction between Its Chemical Composition ant the Cell-signaling Pathways Involved in Protection, Endocr Metab Immune Disord Drug Targets, 2018, 18 (1), 75-84.
  3. Wadhawan M., Anand A.C., Coffee and Liver Disease, J Clin Exp Hepatol, 2016, 6 (1), 40-6, doi: 10.1016/j.jceh.2016.02.003.
  4. Habior A., Zioła i suplementy diety a ryzyko uszkodzenia wątroby, Gastroenterologia Kliniczna, 2012, tom 4, nr 2, 59-68.
  5. Ballotin V.R., Bigarella L.G., et al., Herb-induced liver injury: Systematic review and meta-analysis, World J Clin Cases, 2021, 9 (20), 5490-5513, doi: 10.12998/wjcc.v9.i20.5490.
  6. Pazgan-Simon M., Zuwała-Jagiełło J., Serafińska S., Simon K., Nutrition principles and recommendations in different types of hepatic encephalopathy, Clin Exp Hepatol., 2015, 1 (4), 121-126, doi: 10.5114/ceh.2016.57759.
  7. Hajdarevic B., Vehabovic I., Catic T., Masic I., The Role of Diet Therapy in the Treatment of Liver Disease, Mater Sociomed, 2020, 32 (3), 200-206, doi: 10.5455/msm.2020.32.200-206.

Uwaga,
artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.


Masz pytania? Napisz po bezpłatną poradę: farmaceuta@allecco.pl

Udostępnij na Facebooku
mgr farm. Karina Braja, ekspert allecco.pl
mgr farm. Karina Braja, ekspert allecco.pl
Tagi: wątroba
Kategorie: Układ pokarmowy
Wróć do czytelni
OLIMP Hepaplus 30 kapsułek

OLIMP Hepaplus 30 kapsułek

12,68 zł
Do koszyka
Cena 2023
Ostropest plamisty 60 tabletek powlekanych

Ostropest plamisty 60 tabletek powlekanych

16,60 zł
Do koszyka
BIOCANTO Fosfolipide DuoMax 50 kapsułek

BIOCANTO Fosfolipide DuoMax 50 kapsułek

23,98 zł
Do koszyka
Cena 2023
Sprawdź kategorie produktów: Wątroba Trawienie Ból brzucha Zioła Probiotyki
PODOBNE ARTYKUŁY
Ból wątroby co może oznaczać i jak sobie z nim radzić?
Ból wątroby co może oznaczać i jak sobie z nim radzić?
Czytaj dalej
Zioła na trawienie i wątrobę - przegląd preparatów
Zioła na trawienie i wątrobę - przegląd preparatów
Czytaj dalej
Co na wątrobę i drogi żółciowe? Jak wybrać lek na wątrobę?
Co na wątrobę i drogi żółciowe? Jak wybrać lek na wątrobę?
Czytaj dalej
POLECANE PRODUKTY
BIOCANTO Fosfolipide DuoMax 50 kapsułek

BIOCANTO Fosfolipide DuoMax 50 kapsułek

23,98 zł
Do koszyka
Cena 2023
Hepatil 150 mg 40 tabletek / Wątroba

Hepatil 150 mg 40 tabletek / Wątroba

18,39 zł
Do koszyka
FortiLiver Forte 750 mg 30 kapsułek / Zdrowa wątroba

FortiLiver Forte 750 mg 30 kapsułek / Zdrowa wątroba

9,59 zł
Do koszyka
Hepaslimin 30 tabletek / zdrowa wątroba

Hepaslimin 30 tabletek / zdrowa wątroba

12,30 zł
Do koszyka
Tężyczka: objawy, rodzaje i leczenie

Tężyczka ze względu na mało charakterystyczne objawy, często pozostaje nierozpoznana. Jakie dolegliwości mogą wskazywać na atak tężyczki? Kto jest najbardziej narażony na rozwój tężyczki i jak wygląda jej leczenie?

Czytaj dalej
Arbuz – jakie ma witaminy i właściwości prozdrowotne?

Arbuzy są chętnie spożywane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, szczególnie podczas upałów. Jakie składniki odżywcze znajdują się w miąższu arbuza, a jakie w jego pestkach? Dlaczego warto jeść arbuzy i czy diabetycy również mogą je spożywać?

Czytaj dalej
Borelioza – objawy, badanie, leczenie. Jakie są skutki nieleczonej boreliozy?

W ostatnich latach obserwuje się coraz więcej kleszczy w naszej strefie klimatycznej. Wiąże się to również z częstszymi ugryzieniami oraz zakażeniami wywołującymi boreliozę. Czym skutkuje rozprzestrzenienie się w organizmie bakterii Borrelia? Jakie objawy ma borelioza, na czym polega rozpoznanie ...i leczenie? O schorzeniu wzbudzającym co roku spory niepokój opowiada ekspert allecco.pl

Czytaj dalej
Dodaj komentarz
Problemy z wątrobą
Wątroba odgrywa wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie człowieka, wśród których można wymienić jej rolę w gospodarce węglowodanowej, tłuszczowej, białkowej oraz pełni funkcje immunologiczne, odtruwające, produkuje żółć i gromadzi zapasy. Jest narządem, który ze względu na swoją wielofunkcyjność j...est szczególnie narażonym na...
Czytaj dalej
Co na wątrobę i drogi żółciowe? Jak wybrać lek na wątrobę?

Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka i pełni wiele istotnych funkcji. Stan wątroby świadczy o kondycji całego organizmu. Jak właściwie dbać o wątrobę i jak można ją wspomóc, żeby jak najlepiej mogła spełniać swoje funkcje?

Czytaj dalej
Zioła na trawienie i wątrobę - przegląd preparatów

Jak poprawić trawienie i wspomagać wątrobę za pomocą naturalnych, roślinnych produktów? Oto przegląd preparatów okiem eksperta allecco.pl.

Czytaj dalej
Zapisz się do newslettera Otrzymaj kod
na darmową dostawę *
* Oferta dotyczy zakupów powyżej 111 zł z dostawą
kurierem na terenie kraju lub do paczkomatów.
Chcesz się wypisać z newslettera? Kliknij tutaj.
Jeżeli chcesz się wypisać z newslettera wpisz swój adres e-mail i kliknij "Wypisz". Jeżeli chcesz się zapisać kliknij tutaj.

Allecco.pl

Allecco Sp. z o.o.
Aleja Niepodległości 106
43-100 Tychy

Informacje

  • O nas
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Współpraca reklamowa

Zakupy

  • Jak kupować
  • Dostawa i płatność
  • Odbiór osobisty
  • Najczęściej zadawane pytania

Bądźmy w kontakcie

Biuro Obsługi Klienta
Od 8:00 do 16:00 (dni robocze)
Nr tel.  32 744 35 62
E-mail  info@allecco.pl

Kupuj bezpiecznie

Zezwolenie (Koncesja)
Informacje o WIF i GIF
Legalna apteka
Ceneo
Copyright © 2023
Oprogramowanie sklepu: AptusShop Projekt witryny: Freshpharma.pl
Brak ulubionych
Allecco Sp. z o.o.
Koszyk 0,00 zł