Wartość koszyka: 0 0,00 zł

Witamina C, czyli wielokierunkowe działanie na organizm



WITAMINA C (kwas L-askorbinowy) bierze udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz syntezie hemoglobiny, erytrocytów i niektórych hormonów. Odgrywa istotną rolę w procesie powstawania tkanki łącznej, która spaja tkanki organizmu i usprawnia transport składników pomiędzy nimi. Stymuluje syntezę kolagenu, wpływając na szybkość gojenia się ran i złamań. Jako silny przeciwutleniacz, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku chorób i procesów starzenia. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie glukozy we krwi. Wpływa również na syntezę i przemianę cholesterolu, obniżając poziom złego cholesterolu i podwyższając poziom dobrego, a także hamuje jego odkładanie się w ścianach naczyń krwionośnych. Poprzez wzrost produkcji prostaglandyn, obniża ryzyko zachorowań na choroby serca i miażdżycę; zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, żołądka i przełyku. Kwas L-askorbinowy łagodzi reakcje alergiczne i zwiększa przyswajanie żelaza, zapobiegając niedokrwistości. Wspomaga układ odpornościowy, uszczelniając naczynia krwionośne, dzięki czemu choroba ma łagodniejszy przebieg.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Organizm ludzki nie wytwarza witaminy C, w związku z czym musimy ją dostarczać z pożywieniem lub w postaci suplementów diety.


Według różnych źródeł dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn. Jednak w przypadku zwiększonego zapotrzebowania, dorosła osoba może przyjmować nawet 1000 mg kwasu askorbinowego dziennie. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje podczas przeziębienia, zakażenia, przy trudno gojących się ranach, chorobach serca, nerek i wątroby, po ciężkim wysiłku fizycznym, przewlekłym stresie, a także u palaczy i alkoholików. Osoby przyjmujące niektóre leki (kwas acetylosalicylowy, barbiturany, sulfonamidy i tetracykliny) powinny również przyjmować preparaty zawierające witaminę C. Objawy niedoboru kwasu L-askorbinowego to m. in.: bóle reumatyczne, brak apetytu, osłabienie i senność, krwawienie dziąseł, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i zębodołów.
Witaminę C, jako rozpuszczalną w wodzie, bardzo trudno jest przedawkować, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z moczem i potem. Jednak zbyt wysokie dawki mogą powodować działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunki) oraz powstawanie kamieni nerkowych.

Prawoskrętna, lewoskrętna czy naturalna?

Ostatnio w internecie pojawiają się różne informacje na temat wyższości lewoskrętnej witaminy C nad innymi formami. Wyjaśnijmy: prawoskrętna forma witaminy C nie istnieje, w odróżnieniu od kwasu askorbinowego, który występuje zarówno w formie prawo- jak i lewoskrętnej. (Lewoskrętność i prawoskrętność to cechy cząstek chemicznych mające związek z kierunkiem skręcania światła spolaryzowanego.) Miano witaminy i działanie biologiczne ma tylko lewoskrętny kwas askorbinowy (kwas L-askorbinowy), czyli witamina C. Prawoskrętny kwas askorbinowy wykorzystywany jest jedynie do analiz chemicznych i nie można go kupić w aptece.
Wszystkie preparaty dostępne w aptece zawierają taką samą formę witaminy C, czyli kwas L-askorbinowy. W aptekach dostępne są preparaty zawierające od 100 mg do 1000 mg witaminy C w postaci tabletek powlekanych, musujących i kapsułek o przedłużonym uwalnianiu (500 mg). Występują również formy przeznaczone dla dzieci – krople, żelki i lizaki. Bardzo często w preparatach zawierających witaminę C występuje rutozyd – flawonoid wpływający na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, wzmacniający działanie witaminy.



Wyróżniamy witaminę C syntetyczną i naturalną. Większość preparatów dostępnych w aptece zawiera syntetyczny kwas L-askorbinowy. Spośród naturalnych źródeł najbardziej znana jest acerola, dostępna w postaci tabletek, proszku czy naturalnych soków. Do naturalnych źródeł witaminy C zaliczyć można również czarną porzeczkę, dziką różę, rokitnik, czerwoną paprykę oraz natkę pietruszki.


mgr Izabela Winiarek



Opinie o artykule

Najnowsze artykuły w czytelni

Gorączka u dziecka

Gorączka u dziecka

0
Gorączka to zjawisko związane podwyższoną temperaturą ciała ponad fizjologiczną temperaturę. O gorączce mówimy, gdy temperatura ciała przekracza 38 stopni i poprzedza ją stan podgorączkowy, kiedy temperatura waha się pomiędzy 37, a 38 stopni.
czytaj więcej
Lakcid forte 10 amp.

Probiotyk, odbudowujący florę bakteryjną.
Vitaminum E 100 mg 30 kaps.

Witamina E znana również jako tokoferol, zaliczana jest do witamin nierozpuszczalnych w wodzie, jest głównym przeciwutleniaczem występującym w komórkach.
FluControl Hot 8 sasz.

To wielofunkcyjny lek, który w swoim składzie zawiera dużą dawkę substancji o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwbólowym. W jednej saszetce znajdują się dokładnie odmierzone ilości substancji aktywnych, które działają na uciążliwsze objawy grypy i przeziębienia.
00,00 zł