Wartość koszyka: 0 0,00 zł

NUTRIKID wsparcie w chorobie dla dziecka


Artykuł sponsorowany











Samolociki i uśmiechnięte kanapeczki  - co jeszcze można zrobić, aby zachęcić chore dziecko do jedzenia?


Podczas każdej infekcji małemu pacjentowi słabnie apetyt i niełatwo wtedy namówić go do jedzenia. Badanie „Odżywianie dziecka w chorobie”, zrealizowane w lutym 2016 roku przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej (1), wykazało, że matki są świadome tego, jak ważne w walce z chorobą jest odpowiednie odżywianie dziecka. Dlatego dwoją się i troją, aby wymyślić skuteczną zachętę do zjedzenia przez swoje dziecko czegoś pożywnego. Od dziś mają dodatkowe wsparcie w postaci specjalistycznych, wysoko energetycznych preparatów odżywczych. Dlaczego warto po nie sięgnąć, wyjaśniają matkom eksperci: pediatra, gastroenterolog oraz dietetyk.



Wiele dzieci w trakcie choroby traci apetyt i odmawia posiłków. Jak wynika z badania „Odżywianie dziecka w chorobie”, to problem ponad 60 proc. badanych matek. Dziecko, jedząc rzadziej i mniej, nie dostarcza swojemu organizmowi odpowiedniej ilości substancji odżywczych, na które zapotrzebowanie podczas choroby jest dużo wyższe. Aż 70 proc matek zdaje sobie z tego sprawę, i wie, że właściwe odżywianie jest równie istotne w szybszym powrocie do zdrowia, co podawanie lekarstw. Dlatego w tym trudnym czasie stają na głowie, aby zachęcić swojego niejadka do spożycia czegoś wartościowego.
Najczęściej wskazywane przez respondentki metody to gotowanie ulubionych dań oraz próba przekonania dziecka, że jeśli zje, to szybciej wyzdrowieje. Duża część matek wskazała, że dzieli posiłek na mniejsze porcje i rozkłada jedzenie w czasie, ewentualnie przygotowuje je w łatwiejszej do przyswojenia postaci, np. kleików, zup. Częstym sposobem jest angażowanie dziecka w wybieranie składników i wspólne przygotowanie posiłków, dekorowanie jedzenia a w przypadku młodszych dzieci zmiana posiłku w zabawę w teatrzyk lub w pacynki. Część ankietowanych zachęca dzieci do jedzenia poprzez czytanie bajek i opowiadanie historii.




Choroba źródłem niedożywienia dziecka

W czasie choroby wiele czynników wpływa na pogorszenie stanu odżywienia dziecka. Osłabienie, złe samopoczucie oraz występujące niekiedy trudności w połykaniu sprawiają, że dzieci jedzą niechętnie, przez co nie dostarczają cennych składników organizmowi. Co więcej, często towarzyszące chorobie wymioty czy biegunka nie dość, że powodują utratę zapasów zgromadzonych w organizmie, dodatkowo zaburzają proces wchłaniania w przewodzie pokarmowym nowych składników odżywczych. Natomiast, jak wskazuje pediatra i gastroenterolog, dr hab. n. med. Jarosław Kierkuś z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka", podczas choroby zapotrzebowanie na wartościowe składniki jest dużo większe "Wyjątkowo aktywny w czasie infekcji układ immunologiczny do produkcji przeciwciał, białych komórek krwi czy białek ostrej fazy zużywa więcej białka oraz mikro i makro elementów, dostarczanych na co dzień z pożywieniem. Jeśli brakuje dostawy tych składników z zewnątrz, organizm wykorzystuje wewnętrzne rezerwy. Jeśli zasoby te nie są na bieżąco uzupełniane wraz ze spożyciem pełnowartościowych posiłków, tworzą się niedobory żywieniowe".


Wsparcie żywieniowe w chorobie



Dlatego, oprócz skutecznego zachęcenia dziecka do zjedzenia posiłku, bardzo ważna jest troska o to, aby serwowane jedzenie było jak najbardziej wartościowe dla osłabionego infekcją organizmu. Prawie połowa badanych matek w trakcie choroby podaje dziecku posiłki, które zawierają więcej witamin a 36 proc. zwraca szczególną uwagę na obecność substancji wspomagających proces leczenia, np. cynk i magnez. Ponadto matki starają się, aby dania były lekkostrawne (46 proc.) oraz dbają o regularność i stałe pory podawania posiłków (36 proc.) (2).
Dietetyk kliniczny, Edyta Mazurek zwraca uwagę, że powstałe podczas choroby niedobory żywieniowe mogą być zbyt duże, aby wyrównać je codzienną dietą. "W takiej sytuacji warto wykorzystać moment, kiedy dziecko odzyskuje apetyt, by podawać mu dodatkowo pełnowartościowe pokarmy o zwiększonej kaloryczności, takie jak nowy na rynku NutriKid Multi Fibre. To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna płynna dieta w butelce, wzbogacona o błonnik, dostępna tylko w aptekach. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego. Takie produkty odżywcze mogą stanowić wsparcie w żywieniu dziecka nie tylko w czasie rekonwalescencji, ale również podczas trwania infekcji. Truskawkowy i czekoladowy smak napoju oraz wygodna forma podania w butelce ze słomką mogą przekonać do wypicia nawet największego niejadka. Jedna porcja zastąpi w całości normalny posiłek i da pewność, że nasze dziecko zjadło odpowiednią ilość niezbędnych do walki z chorobą składników odżywczych" – dodaje Edyta Mazurek.



Prawie 60% ankietowanych matek jest świadoma, że podczas nawracającej infekcji, brak dobrej diety może powodować przewlekłe niedożywienie dziecka oraz dalszy rozwój infekcji. Niedobory żywieniowe osłabiają odporność dziecka – potwierdza pediatra gastrolog dr hab. n. med. Adrea Horvath, z Kliniki Pediatrii WUM. - „Niedokarmiony” układ immunologiczny nie wytwarza m.in. odpowiedniej ilości przeciwciał. Osłabiony organizm nie jest w stanie bronić się przed kolejnymi chorobami i sytuacja bardzo szybko się powtarza.



Ze zjawiskiem nawracających infekcji miało osobiście styczność 43 proc. badanych matek dzieci w wieku 1-10 lat (3). Dziecko po przebytej chorobie trafia do przedszkola lub szkoły, gdzie eksponowane jest na kolejne czynniki chorobotwórcze, a ponieważ jego odporność jest obniżona, tym łatwiej o kolejne zakażenie. Zaczyna działać mechanizm samonapędzającego się błędnego koła.
Eksperci szacują, że problem ten dotyczy 15% dzieci w wieku przedszkolnym - "Dzieci chorują dużo częściej niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni ukształtowany a każda infekcja osłabia jeszcze jego funkcjonowanie. W efekcie, dzieci uczęszczające do przedszkola i szkoły zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych nawet do 8 razy w roku" – podsumowuje dr Andrea Horvath.



Jeśli infekcjom towarzyszy pogarszanie się stanu odżywienia, należy jak najszybciej przerwać mechanizm błędnego koła. – W takim przypadku sama porada dietetyczna i intensyfikacja wysiłków by dziecko więcej i częściej jadło może okazać się niewystarczająca. Z tych względów, zarówno w okresie infekcji, jak i w pierwszym etapie po jej zakończeniu, wskazane jest stosowanie u dzieci specjalistycznych, wysokoenergetycznych preparatów odżywczych – radzi dr Jarosław Kierkuś.



NutriKid Multi Fibre – nowe wsparcie żywieniowe dziecka w chorobie



Od stycznia br. w aptekach dostępny jest nowy unikalny produkt odżywczy - NutriKid Multi Fibre, przeznaczony dla dzieci w wieku od 1 do 10 lat, które mają problemy ze spożywaniem normalnych posiłków oraz z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji.
To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona o błonnik płynna dieta w butelce. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego, zarówno w czasie infekcji, jak i po jej zakończeniu, zapewniając dziecku szybki i pełny powrót do zdrowia.
Właściwe dawkowanie uzależnione jest od aktualnego stanu odżywienia i wynikającego z tego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, dlatego zawsze powinno być ustalane przez specjalistę – lekarza pediatrę lub dietetyka.
NutriKid Multi Fibre to kolejny dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia medycznego w portfolio Nutricii Medycznej, firmy specjalizującej się w żywieniu medycznym. Podstawową funkcją tych preparatów jest odżywienie organizmu w chorobie, by miał on siłę zmagać się z chorobą oraz by leczenie było bardziej skuteczne.


O firmie:
Nutricia Medyczna to światowy lider w żywieniu medycznym. Firma rozwinęła szeroki i wyjątkowy portfel produktów dla pacjentów ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. Misją Nutricii Medycznej jest bycie partnerem w zaawansowanym żywieniu medycznym, aby poprzez interwencję żywieniową osiągać większą skuteczność kliniczną w procesie leczenia.



[1] Badanie „Odżywianie dziecka w chorobie” zostało zrealizowane w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI). W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.

[1] Wg wyników badania „Odżywianie dziecka w chorobie”, zrealizowanego w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI). W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.

[1] Wg wyników badania „Odżywianie dziecka w chorobie”, zrealizowanego w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI). W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.


Polecamy produkty

NutriKid Multi Fibre (smak czekoladowy) 200 ml

Wysokoenergetyczny, kompletny pod względem odżywczym, zawierający błonnik, przeznaczony dla dzieci w wieku powyżej 1 roku życia. Dla dzieci mających problem ze spożywaniem posiłków podczas choroby.
NutriKid Multi Fibre (smak truskawkowy) 200 ml

Wysokoenergetyczny, kompletny pod względem odżywczym, zawierający błonnik, przeznaczony dla dzieci w wieku powyżej 1 roku życia. Wsparcie żywieniowe w chorobie.

Opinie o artykule

Najnowsze artykuły w czytelni

Witamina C, czyli wielokierunkowe działanie na organizm

Witamina C, czyli wielokierunkowe działanie na organizm

0
Witamina C (kwas L-askorbinowy) bierze udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz syntezie hemoglobiny, erytrocytów i niektórych hormonów. Wspomaga układ odpornościowy, uszczelniając naczynia krwionośne, dzięki czemu choroba ma łagodniejszy przebieg.
czytaj więcej
Lakcid forte 10 amp.

Probiotyk, odbudowujący florę bakteryjną.
Vitaminum E 100 mg 30 kaps.

Witamina E znana również jako tokoferol, zaliczana jest do witamin nierozpuszczalnych w wodzie, jest głównym przeciwutleniaczem występującym w komórkach.
FluControl Hot 8 sasz.

To wielofunkcyjny lek, który w swoim składzie zawiera dużą dawkę substancji o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwbólowym. W jednej saszetce znajdują się dokładnie odmierzone ilości substancji aktywnych, które działają na uciążliwsze objawy grypy i przeziębienia.
00,00 zł